Booking.com
Početna » Travel » Azurna obala – Putovanje za Dan zaljubljenih!
Travel

Azurna obala – Putovanje za Dan zaljubljenih!

Azurna obala, deo je Francuske regije Provansa – Alpi – Azurna obala koja je površinski velika, te je najbolje, ukoliko dolazite u ovaj deo zemlje da se ili opredelite za jedan njen deo ili da dođete bar na desetak dana.


 

Azurna obala, svojim posetiocima može pružiti mnogo uživanja i zanimljivog sadržaja. Opojno sunce, vino, masline, sirevi, cveće, elegantne i luksuzne vile, vrtovi, bašte, stari gradovi, kaldrmisane ulice, vespa na ulici, marama na kosi i kao da ste u nekom filmu čuvene Grejs Keli od Monaka.

Monako

Ukoliko želite da uživate u pogledu na najluksuznije vile, hotele, kockarnice i ukoliko želite da celu državu fizički prepešačite za samo sat vremena, posetite Monako. Ova, po mnogo čemu, jedinstvena država, očaraće vas svojom uređenošću. Prinčevska Palata u Monaku gde su se venčali i dane provodili princ Renije III i njegova izabranica, holivudska diva Grejs Keli, ili kockarnica u Monte Karlu, sigurno je nešto što ne smete propustiti ukoliko se nađete u blizini. Priča o Renijeu i Grejs, o njihovoj ljubavi, intrigama, novcu, venčanju, jedna je od onih koja privlači pažnju čak i danas. Do Monaka ćete jednostavno doći, vozom, za par evra po pravcu.

Kan

Beverli Hils Azurne obale, epitet je koji ovaj grad s razlogom nosi. Najluksuznije letovalište na Francuskoj rivijeri, decenijama je centar Kanskog filmskog festivala, koji posećuju najpoznatije svetske zvezde. Na takozvanom bulevaru La Croissette, možete ugledati na pločniku otiske šaka poznatih glumaca, reditelja, pevača, kojima se odaje počast, kao na Bulevaru slavnih u Los Anđelesu.

Pored brojnih luksuznih hotela, najpoznatijih brendiranih robnih marki, najrazličitijih jahti, fantastičnih restorana, ovde možete uživati i u lepom vidikovcu sa uzvišenja iznad grada ili u ulicama starog grada, odličnoj pijaci voća i povrća ili polovnih knjiga i antikviteta. Totalno dva različita dela grada, istorijska razdoblja, smestila su se na samo par minuta hoda jedan od drugog.

Gras

Par kilometara udaljen od mora, u nešto ruralnijem delu Azurne obale, smestila se prestonica parfema, čuveni Gras. Grad parfema, grad cveća, grad umetnosti, brojne epitete danas nosi i to s razlogom. Fantastično očuvano staro gradsko jezgro, pijačice, šarmantne uzane ulice, cveće, šarenolika, stara arhitektura, deo su onog što ovaj grad može da ponudi. Ukoliko se odlučite da posetite ovaj prešarmantan srednjovekovni gradić, nadomak Kana, bićete u prilici i da posetite i neku od najstarijih fabrika parfema na svetu.

Fragonard, Galimard ili Molinard, tri su najpoznatije fabrike parfema u ovom gradiću. I u drugim gradovima na Azurnoj obali, možete posetiti neki od njihovih pogona ili prodavnica. Ono što je izvesno, jeste da ćete ovde čuti jedinstvenu priču o nastanku prvih parfema, o uzgoju cveća, o potrebnoj količini latica za izradu jednog parfema, načinima proizvodnje, o “nosevima”, zaposlenima, čiji je posao da svojim dobrim njuhom osmisle buduće najprodavanije parfeme na svetu. Definitivno jedna jedinstvna i nesvakidašnja priča, čeka vas u ovom gradiću.

(24sedam.rs/pixabay)

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

1 komentar

  • Uh, kako bi to bilo lepo, Azurna obala, nekim ‘privatnim letom za grupe’ u all inclusive aranžmanu, sami moje pile i ja… Nažalost, para nemam za više od večere u nekom restoranu. A šta da se radi, biće valjda i boljih dana.

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia