Booking.com
Početna » News » AUSTRIJA: Oštrije mere od ponedeljka
News Travel

AUSTRIJA: Oštrije mere od ponedeljka

Promena pravila za putovanje u zemlje EU

Zbog dramatičnog pogoršanja dnevnog broja novozaraženih i sve veće popunjenosti kapaciteta na jedinicama intenzivne nege, austrijska vlada donela je večeras odluku da od ponedeljka pooštri mere i uvede pravilo “2G” širom Austrije.


Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg saopštio je da se ubrzava ranije usvojeni plan sa pet nivoa i da će se od ponedeljka primeniti nivo 4 istog.

To znači da će se od ponedeljka širom zemlje primeniti “2G” pravilo koje predviđa da pristup ugostiteljskim objektima, uslužnim delatnostima i slično dobijaju samo lica koja imaju sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu 19 ne stariju od 180 dana.

Istovremeno je naglašeno da na radnom mestu ostaje na snazi „3G“ pravilo, a to znači da će pored potvrde o vakcinaciji ili preležanom kovid19, važiti i negativan test. Odlukom vlade nevakcinisani su de fakto sprečeni da koriste ugostiteljske objekte, hotele, kulturne ustanove, ustanove zabave, sportske manifestacije i manifestacije sa više od 25 osoba.

Dogovoreno je da se primeni i četvoronedeljni prelazni rok koji će omogućiti osobama sa primljenom jednom dozvom vakcine da uz PCR test ispune uslov “2G”.

Takođe je odlučeno da se uvede opšta obaveza nošenja maski više zaštitnog nivoa FFP2 u svim prodavnicama, muzejima I bibliotekama.

Rok važenja takozvanog “Zelenog pasoša” smanjen je sa godinu dana na devet meseci od druge doze. Sve osobe koje su primile vakcinu ””Džonson i Džonson”” moraće do 3. januara da prime drugu dozu kako bi imali i dalje važeći “Zeleni pasoš”.

Što se dece tiče, za ulazak na mesta za koja važi “2G” pravilo važiće i dalje takozvani “Nindža pas”, u kojem se nalaze nalepnice o obavljenom testiranju u školi, gde se tri puta nedeljno vrši testiranje đaka. ”

”Situacija u Austriji je veoma ozbiljna, kao i u nizu drugih evropskih država. Dinamika je neverovatna I popunjenost kapaciteta na intenzivnoj nezi raste jasno brže nego što se očekivalo. U našoj je odgovornosti da zaštitimo građane. Tu odgovornost smo preuzeli“, poručio je Šalenberg na konferenciji za novinare. Ukazao je da je veoma važno brzo delovanje, pre svega i ako se želi „spasiti“ Božić i zimska turistička sezona.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da će već za par dana biti prekoračen broj od 500 popunjenih kreveta na intenzivnoj nezi. Istovremeno je ukazao na delotvornost vakcine, rekavši da uglavnom nevakcinisani prete da teško obole i dospeju na intenzivnu negu. Mikštajn je preneo da je sa pokrajinama dogovoreno da se sa strožijim merama osigura veća bezbednost.

„Dugoročno ćemo ovu pandemiju samo svi zajedno moći savladati ako što više ljudi u Austriji bude zaštićeno vakcinom“, poručio je on. Prema prognozama, u novembru se očekuje da će broj dnevno novozaraženih dostići 15.000 do 20.000.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Tanjug

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia