fbpx
Health and beauty Lifestyle Zanimljivosti

Analgetik protiv ljubavnih bolova?

Temperatura, glavobolja ili zubobolja − ko ih ima, uzeće tabletu protiv bolova. Ibuprofen ili paracetamol, i jedan i drugi lek mogu se kupiti u apoteci bez recepta. A da li vam je ikada palo na pamet da analgetik popijete i protiv ljubavnih bolova?


 

Prema navodima stručnjaka sa Univerziteta u Santa Barbari, ove tablete u slobodnoj prodaji između ostalog pomažu da se izborite i sa ljubavnim jadima. Proteklih godina naučnici su sproveli i uporedili više studija, koje su nedvosmisleno pokazale − sredstva protiv bolova ublažavaju i duševni bol.

Jedno slučajno otkriće koje se dogodilo početkom milenijuma skrenulo je pažnju naučnika na ovaj efekat. Naučnici su proučavali kako mozak reaguje na društvenu izolaciju, to jest na usamljenost i izopštenost. Tako su učesnici u eksperimentu morali da se upotrebom računara „dobacuju“ virtuelnim loptama sa dvema drugim osobama.

Ove lopte su bile programirane tako da posle nekoliko dodavanja određeni učesnik sistematski bude isključen i ne doda mu se više nijedna lopta. U njegovom mozgu se u tom trenutku aktivira deo koji se nalazi tačno iza čela – isti onaj deo koji se aktivira i kada osoba podnosi fizičke bolove. Učesnici eksperimenta su u isto vreme naveli da se osećaju usamljeno i isključeno.

Dakle, centar za bol je isti, bez obzira odakle bol dolazi, zaključili su naučnici. Pretpostavlja se da je uzrok evolutivne prirode. Naime, bolovi, bili oni fizički ili emotivni, uvek su signal za uzbunu jer mogu da ugroze opstanak jedinke, bez obzira na to da li je ona teško povređena, nesposobna da reaguje usled duševnih „povreda“ ili na neki način umorna od života.

Naučnici su 2010. najpre testirali da li sredstva protiv bolova nekako mogu da pomognu kod obe vrste bolova – i uspelo je. Osobe koje su uzele tabletu bile su u izvesnoj meri ravnodušne prema poniženjima i ostalim tegobama. Ipak, pilule nisu uticale na reakciju osobe na pozitivne događaje.

Da li je ovo otkriće, međutim, u potpunosti dobra vest?

Pre dve godine otkriven je još jedan efekat ovakve upotrebe analgetika. Ne samo da su tablete činile da sopstvena bol izgleda manje strašno, već su se učesnici u istraživanju tako odnosili i prema bolu drugih ljudi, bez obzira na to da li je u pitanju bila duhovna ili fizička bol.

Još uvek ostaje da saznamo šta će naučnici izvesti iz ovih novih zaključaka. Da li su sredstva protiv bolova opasnija nego što se mislilo, jer u sebi kriju opasnost od zavisnosti? Ili je samo potrebno da se u uputstvo za upotrebu malo proširi rečima: „Temperatura, glavobolja, zubobolja… i duševne tegobe?”

(redinfoportal)

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close