fbpx
Zanimljivosti

Američki istraživači osmislili algoritam koji može da rastumači bebin plač!

Da li je gladna? Umorna? Treba li da promenim pelene? Protumačiti šta je uzrok bebinog plača nije uvek lako. Međutim, američki istraživači su prihvatili ovaj izazov i osmislili algoritam koji može da rastumači bebin plač.


 

 

Uz pomoć veštačke inteligencije, algoritam analizira razlike između različitih tipova zvukova koje beba proizvodi u cilju utvrđivanja njihovog uzroka. Algoritam isto tako može da utvrdi da li je plač neobičan, što bi moglo da ukaže na zdravstvene tegobe kao što su infekcija, zapaljenje pluća ili pak problemi sa centralnim nervnim sistemom.

Razlike između zvučnih “signala” koje beba proizvodi nose sa sobom važne informacije. Da bi razvili ovaj algoritam, naučnici su snimili 48 epizoda plača kod 26 beba u odeljenju neonatologije. Zvukove su potom interpretirali bebini roditelji i druge bliske osobe ili pak iskusne medicinske sestre.

Sam algoritam svakako može jos da se unapredi i autori studije apeluju na bolnice i medicinske istraživačke centre da se priključe i pomognu u cilju usavršavanja i kreiranja što preciznijeg alata. S druge strane, i sami autori studije navode da veštačka inteligencija nikako neće moći da zameni roditelje i njihovu povezanost sa detetom.

(radinfoportal/pixabay)

Loading...

Video nedelje

NIKOLA PETKOVIC - BEZOBRAZNA

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close