Booking.com
Početna » Entertainment » Ako želite da izgledate iznad proseka, oblikujte svoje telo uz ove savete
Entertainment Fitness Lepota i zdravlje Lifestyle New Look Saveti Zanimljivosti

Ako želite da izgledate iznad proseka, oblikujte svoje telo uz ove savete

Ako želite da izgledate iznad proseka, oblikujte svoje telo uz ove savete

Dovedite se u red prateći ove savete fitnes trenera i Men’s Health šampiona Andrea Kruza.


Pre osam godina, kada nije izgledao ovako kako ga sada vidi–te, Andre Kruz je bio kao većina momaka: prosečan tip koji je hteo više od života i svog tela. Danju je bio bankar koji okapava nad finansijama u kancelariji u Pitsburgu, a noću divljao na žurkama nalivajući se irskim džejmison viskijem. Tu i tamo odradio bi neku vežbu ili malo potrčao, ali njegovo telo – teško 91 kg, koliko ima i sada – bilo je više masa nego mišićna.
Sve se to promenilo 2010. godine, kad je odlučio da napusti kancelarijski posao. „Ni-sam bio srećan u bankarstvu”, kaže. Posle malo konobarisanja, našao je svoj istinski poziv kao trener. Sada je u najboljoj formi u životu i suvlasnik krosfit kluba u Nju Džersiju. Osim toga, sa 31 godinom, Kruz je večiti šampion Men’s Health Open fit-nes izazova. Ovo su njegovi saveti za ostale prosečne momke.

1. Pametni (S.M.A.R.T.) ciljevi
Ovo je zapravo skraćenica od: specifični, merljivi, akcioni, realni i vremenski određeni (Timely), što je zaostavština iz Kruzovih dana u biznisu. Fokusirajte se na male ciljeve koje možete dozirati. Kruz je počeo svoje fitnes putovanje s neodređenim ciljem „da se izrezbari”, prateći drugara na trkama izdržljivosti. Ali, ništa se nije desilo dok nije sebi zacrtao ciljeve maksimalnih težina za jedno ponavljanje u teretani. Onda je telo počelo da mu se menja. Zacrtajte ciljeve koji vas drže usmerene na vašu misiju. Ne dajte varljiva obećanja samom sebi, poput: vežbaću više. Umesto toga, kaže Kruz, probajte: ići ću u teretanu ponedeljkom, sredom i petkom u pola sedam ujutro naredna12 tri meseca. Ugradite plan vežbanja u svoj svakodnevni raspored i držite ga se.

2. Postepeno ubijajte loše navike
Verovatno ćete morati da popra-vite ishranu i način vežbanja da biste dobili telo kakvo želite. Ne žurite! U svojim bankarskim danima Kruz je pio šest noći nedeljno. Znao je da ne sme da nastavi tako, pa je prvo prestao da pije od nedelje do srede, a partijao je ostalim danima. Dve godine kasnije sveo je alkohol na petak i subotu. Do 2014. pio je samo u specijalnim prilikama. „Posle izvesnog vremena dobar je osećaj probuditi se subotom i nedeljom bez mamur-luka”, kaže on.

Ako želite da izgledate iznad proseka, oblikujte svoje telo uz ove savete
FOTO: MH PRINT

3. Završite kurs
Čak i ako ne želite da radite kao trener, potrudite se da završite kurs i steknete trenerski sertifikat; to vam posle može doneti razne prednosti. „Kad ti ljudi koji žive i dišu fitnes objasne neke stvari, to ti pomaže da poslažeš kockice, fizički i mentalno”, tvrdi Kruz. Takođe, to je i ozbiljan iza-zov. On se još uvek seća svoje reakcije na prvom nivou kursa krosfita kada se suočio sa franom (21 ponavljanje potiska sa 45 kg, odmah zatim 21 zgib, pa 15 ponavljanja svake vežbe, a onda po 9, sve za 10 minuta). Krv ti j****! To me je potpuno izvuklo iz ležernog pristupa vežbanju”, priseća se. Sada radi fran za 2 minuta i 37 sekundi. Overite svoje veštine sertifikatima i završenim kursom za operativnog trenera.

4. Bacite sebi petaka
Naučite Kruzovu omiljenu šemu ponavljanja 5×5, koja će vam pomoći da izgradite snagu vežbama kao što su benč pres, mrtvo dizanje i čučanj. Odaberite težinu i radite 5 serija od po 5 ponavljanjam odmarajući se najmanje minut između njih. Sledeće sedmice povećajte težinu za 2 kg.

 

Ako želite da izgledate iznad proseka, oblikujte svoje telo uz ove savete
FOTO: MH PRINT

5. Dvaput je dvaput
Kruz voli olimpijska dizanja jer su izazov za celo telo u svakom trenutku svakog ponavljanja. Ali, ona se ne uče lako, pa je dobro pridržavati se njegovog pravila „dve greške.” „Ako više od dvaput niste uspeli da podignete zadatu težinu, to je to, gotovi ste za taj dan”, objašnjava.

6. Pravite klipove za sebe
Ponesite telefon kad god vežbate – ne samo radi Instagrama. Sve vreme otkad trenira, Kruz snima sopstvena komplikovana dizanja sa strane, iz profila. Onda proučava video u normalnoj brzini i usporeno ne bi li proverio da li mu je tehnika na najvećim težinama pravilna kao na zagrevajućim dizanjima.

 

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Decembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia