Početna » Lifestyle » Gadgets and Tech » AKO KORISTITE OVU APLIKACIJU, ČUVAJTE SE PREVARE: Obratite pažnju na KOD koji dobijete!
Gadgets and Tech

AKO KORISTITE OVU APLIKACIJU, ČUVAJTE SE PREVARE: Obratite pažnju na KOD koji dobijete!

ČETIRI stvari koje možete da uradite kada vam se bivši javi

Jedna od najpametnijih metoda pristupa nečijem “WhatsApp” nalogu je prevara sa verifikacijskim kodom. Obično se dogodi da primite tekstualnu poruku sa “WhatsApp” uz kod za prijavu piše The Sun.


Korisnici aplikacije “WhatsApp” treba da se čuvaju opasne prevare koja vas hakuje u svega nekoliko sekundi. Srećom, lako ju je uočiti – ali na nju je izuzetno lako i pasti.

Jedna od najpametnijih metoda pristupa nečijem “WhatsApp” nalogu je prevara sa verifikacijskim kodom. Obično se dogodi da primite tekstualnu poruku sa “WhatsApp” uz kod za prijavu piše The Sun.

Ovo je dvofaktorski kod za proveru autentičnosti koji vam omogućuje da se prijavite na svoj nalog – jer dokazuje da posedujete telefonski broj. Tada ćete od prijatelja ili člana porodice dobiti poruku u stilu: “Hej! Slučajno sam ti poslao svoj kod za prijavu u WhatsApp. Možeš li mi ga poslati natrag, molim te?”

Nikada nemojte odgovoriti na ovakvu poruku. Dogodilo se to da je stranac hakovao nalog jednog od vaših kontakata. Pokušao se prijaviti kao vi i sada im je potreban vaš dvofaktorski kod.

Dakle, ako mu to pošaljete, prevarant će moći da se prijavi kao vi – i lišiti vas vašeg vlastitog naloga. On vam tako može nanijeti ogromnu štetu, pa čak i koristiti istu prevaru za hakovanje više vaših prijatelja.

To je tako pametna prevara jer se oslanja na činjenicu da vas prijatelj ili član porodice zamoli za uslugu. I nije uvek odmah očito da biste se mogli izložiti riziku slanjem koda. Uostalom, niste ni tražili kod.

Zato je ova zlonamerna prijevara toliko efikasna – i jedan od većih nedostataka “WhatsApp”. Nemojte nasedati na to. Ako ikada primite poruku u kojoj se traži vaš “WhatsApp” kontrolni kod, potpuno je zanemarite.

Takođe bi moglo biti korisno obavestiti osobu koja je hakovana, ali nipošto preko “WhatsApp”. Ako posumnjate da ste hakovani, pokušajte se odmah prijaviti i izbaciti tu drugu osobu koja vam želi provaliti u nalog. Ako možete ukloniti hakera, trebaće mu novi kod za povratak.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ ESPRESO

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia