SIJAMSKA

Iako su jedna od najpopularnijih rasa mačaka na svetu, i ta popularnost ne jenjava, ova rasa nije za suživot sa bebama i malom decom. I sijamke su veoma privržene vlasniku, i to jednom naročito – u domu će uvek imati svog omiljenog čoveka i najčešće će samo on moći da je mazi i gnjavi do mile volje. Ostali – baš i ne. Zahteva i dosta igranja, maženja… gotovo neprekidnu interakciju. Sklone su depresiji ako su dugo same, pa se najčešće kao ljubimci uzimaju u paru. Dobro se slažu sa starijom decom.

HIMALAJSKA

Ovo su veoma mirne i staložene mace, i vole da takva bude i atmosfera i u domu u kojem žive. Bebin plač i kasnije razigranost i buka koju pravi malo dete dok se igra nikako nisu ambijent koji odgovara ovoj mački, pa se ona pre preporučuje starijim ljudima ili samcima. Kada su iziritirane, ove mace postaju agresivne. Takođe, ove mace se i linjaju, te nega njihove dlake zahteva vreme.

BRITANSKA DUGODLAKA

Ima predivan karakter, ali njena dlaka može biti prava noćna mora. Ovo su mačke koje se mnogo linjaju, moraju se redovno četkati i nikako nisu za kontakt sa osobama koje pate od alergija, prenosi Petmagazine.rs. Takođe, ove mačke su veoma temperamentne i razigrane, i skaču svuda unaokolo. Nepredvidive su kada je reč o igri i pentranju. Takođe, kao i svi kućni ljubimci, ne vole da budu zanemarene.