Booking.com
Lifestyle

7 znakova da vam klima ne radi dobro i ako ne rešite ove probleme dobićete astronomski račun za struju

Ugradnja klima uređaja: Zbog jedne greške koju pravimo računi za struju samo skaču
Foto: Pixabay

Kada početkom leta nastupi prvi tropski talas, a vaša kuća ili stan imaju lošu toplotnu izolaciju, odnosno ne uspevaju da zadrže toplotu (zimi) ili prijatan vazduh (leti), kilma uređaj je jedini spas. Da bi klima bila efikasna i što manji potrošač struje, potrebno je da se svake godine redovno servisira pre letnje sezone i da stručno lice proveri da li postoje tehnički problema. Naš narod kaže “bolje sprečiti, nego lečiti” ili u ovom slučaju bolje servisirati, nego tugovati zbog računa za struju.


Kada se pojave prvi znakovi da klima uređaj ne rashlađuje kao ranije ili postaje bučnija nego prethodne sezone gotovo je sigurno da će vam račun za struju biti znatno veći. Naime, motor klime je značajno aktivniji kako bi uspeo da postigne zadatu temperaturu, a samim tim postaje i veći potrošač.

Najčešći znaci da će se klima pokvariti su: 

prestaje da ispušta hladan vazduh

postaje sve bučnija i bučnija, kako raste spoljna temperatura

povremeno, pa sve češće kapljanje vode direktno iz klime

povremeno se gasi usled opterećenja, tj. podesili ste nižu temperaturu da rashladi prostor, a napolju je temperatura visoka

račun za struju vam je tokom letnjih meseci veći nego ranije

Postoji nekoliko razloga zašto klima prestaje da radi, a ovo su neki od njih, navodi Life Hacker.

Problemi s napajanjem

“Tokom ekstremnih vrućina i dužeg korišćenja klima uređaja, klima može da ima problema s postizanjem ili održavanjem željene temperature”, kaže stručnjak za klima uređaje Bred Roberson.

Problemi s snabdevanjem električne energije, pogotovo u periodu najveće potrošnje, potencijalni su krivci za ovaj problem.

“Prigušena svetla ili druge električne anomalije na vašem uređaju mogu da ukažu ​​na problem s električnom mrežom”, kaže Roberson.

“Ako jedinica ponovo ispravno radi kada se spoljna temperatura spusti, znaćete da je najverovatnije došlo do toplotnog opterećenja ili problema s električnom mrežom”, dodaje.

Prljav filter

Prva stvar koju treba da proverite ako imate problema s vašim uređajem je filter na klima uređaju. S obzirom na to da se lako zaprlja ujedno smanjuje efikasnost hlađenja zbog čega motor aktvniji, a samim tim se troši i više struje. Prljav filter takođe može da bude uzrok neretkog uključivanje i isključivanje klime. Zato je važno da ga redovno čistite. Možete sami da skinete mrežicu i očistite filter ili ako niste dovoljno samouvereni u tom slučaju može da vam pomogne klima servis.

Problemi sa zavojnicom kondenzatora uređaja

Uvek treba da proverite da li su zavojnice kondenzatora vašeg uređaja savijene.

Zavojnica kondenzatora je uređaj za prenos toplote koji se koristi za hlađenje vaše spoljne jedinice. U slučaju da je zavojnica savijena, zamenite i očistite svu prljavštinu koja se nalazi kod kondenzatora jer može da ometa rad vašeg uređaja.

Blokiranje protoka vazduha

Vodite računa da spoljni deo prozorske jedinice nije blokiran nečim što bi moglo smanjiti protok vazduha, kaže Roberson.

Odvod kondezatora je začepljen

Proverite odvod kondezatora kako biste bili sigurni da nije začepljen i da radi ispravno, dodaje Roberson.

Problemi s postavkama uređaja

Uvek treba proveriti postavku termostata klima uređaja. Iako je ovo očigledno, ali možda ste zaboravili da aktivirate pun kapacitet koji klima poseduje. Postavke termostata trebalo bi menjati preko dana i tokom noći, pa može da se desi da se ostavili klimu na režim sporijeg ili pasivnijeg rada u večernjim časovima.

Pogrešna veličina uređaja

Ako se klima uređaj često uključuje i isključuje, to bi mogao biti znak da spoljna jedinica nije dovoljno snažna da ohladi prostor.

To možete proveriti tako što što ćete da pronađete BTU ocenu vašeg uređaja kako biste znali da li je ona dovoljno visoka za kvadraturu prostorije koju želite da rashladite.

Btu ili BTU je skraćenica od British thermal unit. To je količina energije koja odgovara energiji od 1055 J (Džula). Po definiciji to je količina energije potrebna da se zagreje jedna funta (0.454 kg) vode tj. jedna desetina UK Galona od 39 F (Farenhajta) na 40 F, tj. od 3,8 C (Celzijusa) do 4,4 C.

Po grubom proračunu prilikom nabavke klima uređaja za kuću ili stan standardne spratne visine (2.6m) računa se oko 333 Btu-a po kvadratnom metru prostorije koja će se hladiti ili grejati.

Na našem tržištu su najčešće zastupljeni uređaji od 9000Btu, 12000Btu, 18000Btu, 24000Btu.

Klima je pokvarena

Ako nemate problema sa prethodno navedenim stavkama onda je klima najverovatnije pokvarena.

“Jedinica može imati problema s kompresorom, rashladnim sredstvom ili postoji curenje rashladnog sredstva”, kaže Roberson.

Neuobičajeni zvukovi klima uređaja poput zujanja ili škripanja, mogu biti rezultat labavih komponenti, kvara motora ili električnih kvarova.

Da li je potrebno promeniti klima uređaj

Ako cena poravke vašeg klima uređaja prelazi 50 % cene novog uređaja, bilo bi ga bolje zameniti, preporučuju stručnjaci. Osim toga, budući da su nove jedinice energetski efikasnije, sigurno ćete uštedeti na računima za struju.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia