fbpx
Health and beauty News Saveti

6 namirnica koje mogu smanjiti opadanje kose!

6 namirnica koje mogu smanjiti opadanje kose!

 

Cink stimuliše razmnožavanje stanica, rast i oporavak tkiva, ali njegov nedostatak može dovesti do opadanja kose. Isto tako selen, koji deluje kao antioksidans, jača imunološki sistem i potiče rast kose.


 

Ako se borite s problemom opadanja kose, potrebno je i promeniti prehranu te dodati neke namirnice u svakodnevni jelovnik. Istraživanja su pokazala da promena nekih prehrambenih navika može smanjiti opadanje kose.

Losos

Kosa se većim delom sastoji od proteina zbog čega je važno jesti hranu koja sadrži visoki udeo proteina. Na taj se način potiče rast novih vlasi i jača kosa. Proteini su takođe potrebni za proizvodnju keratina, proteina koji se prirodno nalazi u kosi. Najbolji izbor proteinske namirnice je losos koji poboljšava zdravlje kose zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama i vitaminima koje sadrži.

Med

Kada se koristi lokalno, med može poboljšati izgled tanke kose. U jednom istraživanju su sudelovali ljudi koji su imali seboroični dermatitis i borili se sa ljuskicama, svrbežom i gubitkom kose. Primenjivali su mješavinu od 90% meda i 10% vode na teme svaki drugi dan kroz 4 nedelje. Rezultat toga bilo je poboljšanje u smanjenju gubitka kose.

Orašasti plodovi i semenke

Jedno istraživanje o ispadanju kose kod žena objavljeno je u januaru 2015. u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology. Ispitanici u istraživanju su 6 meseci konzumirali dodatak prehrani koji sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline i antioksidanse. Rezultati su bili izuzetno pozitivni. Nakon 6 meseci, 90% ispitanika izvestilo je o smanjenju gubitka kose, 86% o poboljšanju rasta kose, a 87% o jačanju kose.

Da biste postigli slične rezultate, jedite orašaste plodove i semenke bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama kao što su orasi, bademi, lan, te ulja kao što su sezamovo i ulje semenki grožđa.

Spanać

Jedna studija je pokazala da žene s problemom gubitka kose imaju značajno niže nivoe gvožđa i vitamina D2. Spanać je odličan izbor jer je bogat gvožđem i vitaminom C koji pomaže u apsorpciji istog.

Kamenice

Cink je vrlo važan mineral za sprečavanje opadanja kose i njezino jačanje. S obzirom da može usporiti opadanje kose, preporučuje se njegovo uvođenje u prehranu. Prema National Institutes of Health, kamenice sadrže više cinka po obroku od bilo koje druge hrane. Ostali izvori cinka su orasi, spanać, jaja, semenke suncokreta, grašak, pšenične klice, zobene pahuljice i slanutak.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice se vrlo često mogu naći za doručak, uz dodatak mleka, suvog voća ili orašastih plodova. Imaju velike prednosti za zdravlje i lepotu, pa tako i za kosu. Zob sadrži vitamin B, cink, bakar i proteine koji su vrlo važni za sprečavanje opadanja kose.

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA