Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » 6 namirnica koje bi muškarci trebalo da jedu za zdrav i dug život!
Lepota i zdravlje Saveti

6 namirnica koje bi muškarci trebalo da jedu za zdrav i dug život!

Mamine maze ili Edipovci: Ovakve MUŠKARCE izbegavajte u širokom luku!

Ishrana foksirana na meso i krompir nije najbolji način da ostanu zdravi i jaki, iako ove namirnice za muškarce mogu biti deo zdrave ishrane.


 

Mnogi muškarci imaju tendenciju da u organizam unose pretežno proteinsku hranu i manje pažnje posvećuju drugim opcijama poput povrća i hrane bogate vlaknima.

Ali da bi očuvali dobro zdravlje, muškarcima je potrebno više od proteina; trebaju im najmanje dve i po šoljice povrća, dve šoljice voća i 30 do 38 grama vlakana dnevno.

Vodeći se tim smernicama, portal Today je izdvojio neke od namirnica koje se osobito preporučuju muškarcima za zdrav i dug život.

1. Borovnice

Bilo da su sveže ili smrznute, borovnice sadrže snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv oštećenja DNK-a koja doprinose razvoju raka.

Osim toga, borovnice su i jedna od najboljih namirnica za očuvanje pamćenja i sposobnosti razmišljanja tokom godina. Osim toga, šoljica bobica sadrži oko 4 grama preko potrebnih vlakana.

2. Losos

Omega-3 u lososu pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, vodećeg ubice muškaraca u Americi, navodi Centar za kontrolu bolesti (CDC). Losos i druge vrste morskih plodova takođe su bogati proteinima.

Konzumirajući morsku hranu dva puta nedeljno, sprečićete preveliku konzumaciju drugih vrsta manje zdravih proteina, poput crvenog mesa i prerađenog mesa.

3. Spanać

Sve lisnato povrće je dobro za vas, ali spanać je blažeg ukusa od mnogih drugih sličnih vrsta, što ga može učiniti privlačnijim onima koji ne vole jak ili gorak okus. Takođe je bogat karotenoidima, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin.

Laboratorijske studije sugerišu da ovi spojevi mogu smanjiti razvoj i napredovanje različitih vrsta tumora.

Lutein i zeaksantin takođe igraju ulogu u zaštiti vašeg vida od plave svetlosti – vrste svetlosti koja se emituje s digitalnih uređaja poput vašeg mobilnog telefona i tableta.

Uz to, u studiji sprovedenoj među starijim osobama učesnici koji su jeli jednu porciju spanaća dnevno pokazali su manje kognitivnog opadanja od onih koji su izbegavali zeleno lisnato povrće.

 4. Orašasti plodovi

Dodavanje nekoliko šačica orašastih plodova u svakodnevnu ishranu moglo bi poboljšati vaš seksualni život, tvrde španski istraživači.

Osim boljeg orgazma i jačeg seksualnog nagona, otkriveno je da konzumacija orašastih plodova poboljšavaju kvalitet sperme, što može dovesti do bolje plodnosti.

5. Avokado

Iako ima puno masnoća i kalorija, avokado vam može pomoći da kontrolišete telesnu težinu.

Prema nedavnoj studiji, oni koji su redovno konzumirali avokado dobijali su znatno manje kilograma tokom razdoblja od 11 godina u poređenju s onima koji su izbegavali avokado.

6. Običan grčki jogurt

Studija koja je pratila više od 180.000 ljudi tokom 20 do 30 godina otkrila je da oni koji su redovno jeli jogurt imaju 16% niži rizik od visokog krvnog pritiska u poređenju s onima koji su jeli jogurt manje od jednom mesečno.

(ddl.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia