Početna » Event » Izložba » 59. Oktobarski salon / otvaranje #4
Event Izložba

59. Oktobarski salon / otvaranje #4

59. Oktobarski salon / otvaranje #4

U četvrtak, 3. novembra predstoji otvaranje četvrtog izložbenog prostora (od pet) u okviru programa 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala).


Na drugom spratu Narodnog muzeja Srbije, u okviru stalne postavke Evropske umetnosti od 14. do 20. veka (sala 2.13), biće postavljena slika francuskog umetnika Erika Korna pod nazivom Talas, neka me život nosi (ulje na platnu, 183 x 224 cm, 2020–2021).

Nakon otvaranja u 18.00 uslediće razgovor sa muzejskom savetnicom i kustoskinjom Zbirke crteža i grafika stranih umetnika u Narodnom muzeju, dr Draganom Kovačić, o značenju ove privremene intervencije savremenog umetnika u stalnu postavku Narodnog muzeja Srbije.

Naime, kako Fransoa Ardeven piše o radu Erika Korna: „ Slike Erika Korna osmehuju se onom ko ih gleda, bar onom ko ih gleda s naklonošću. […] Erik Korn ne slika ex nihilo, kao što ponekad moderni, s izvesnom ohološću, zamišljaju da mogu slikati ne obraćajući dovoljno pažnje na zanatsko umeće.
Na platnima Erika Korna tog umeća ima u izobilju. Nekoliko zgrada nalik dominama (na stolu se nalaze prave domine), koje smeštamo u Brazil – Portugal i Brazil su za slikara usvojene zemlje – podsećaju nas da je i modernost gošća na horizontu večite scene umetnosti.
Svaka slika je odjek drugih slika, […] El Greko izranja iz Sezana, koji prefinjeno bledi kod Marandija, […] I Šagal je na Kornovoj paleti, on je takoreći njegova gramatika. Anđeli na nekim od Kornovih slika nisu apstrakcije ili katastrofe poput Kleovih… […] Brojgel i Šagal se najednom susreću i udružuju.”

Erik Korn je umetnik i kustos, osnivač centra za savremenu umetnost Le Plateau u Parizu. Kustos je brojnih međunarodnih izložbi i redovni je saradnik muzejske zbirke Berardo u Lisabonu od njenog otvaranja u okviru koje je kao kustos priredio brojne međunarodne izložbe. NJegova umetnička dela nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u Francuskoj i inostranstvu.

Prateći vizuelni materijal o radu Erika Korna možete da preuzmete odavde: https://we.tl/t-7bCtwifR5a

Takođe, skrećemo vam pažnju da će se u subotu, 5. novembra od 12.00, održati prva šetnja Prostori (za) umetnosti, koju vodi kustoskinja Kulturnog centra Beograda Danica Jovović Prodanović. Kroz razgovor biće predstavljan arhitektonski okvir u kome se odvijaju kulturni i umetnički sadržaji. Mesto susreta je Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković (Bulevar Kralja Aleksandra 71), a obići će se Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Salon Muzeja grada Beograda i Kulturni centar Beograda,

Isti dan od 15.00 sa polaskom iz Galerije Artget Kulturnog centra Beograda (Trg Republike 5/prvi sprat) kroz izložbu Milice Tomić How on Earth? vodi Jelena Vesić, kustoskinja, a od 19.00 u ART HUB KULI (Cetinjska 15) možete da pratite javno izvođenje satiričnog epa Eskulap – anatomska esk mašina Mile Manojlović koja potpisuje tekst, koncept i javno izvođenje, uz podršku Manje Ristić koja potpisuje kompoziciju i dizajn zvuka.

Detaljne mape izlagačkih i javnih prostora 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala), adresa, radnog vremena i liste umetnika koji izlažu u tim prostorima naći ćete ovde: https://oktobarskisalon.org/prostor/

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia