Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

5 razloga zašto je lenčarenje zapravo dobro za zdravlje! Od toga da jača imunitet do toga da pomaže u mršavljenju!

odmor

Život u stalnom stanju stresa može dovesti do problema s imunološkim sistemom, održavanjem telesne težine, regulacijom šećera u krvi i krvnim pritiskom. Prekomeran stres može povećati nivo hormona kortizola, što negativno utiče na telo. Preporučuje se opuštanje i upravljanje stresom, a to se najbolje može učiniti izležavanjem na sofi uz šoljicu čaja, ali bez dodatnih stimulansa!


 

U ovom prazničnom periodu, vreme je da uživate u umetnosti opuštanja na sofi i ne radite apsolutno ništa.

I dok se mnogi od nas možda osećaju krivima zbog lenčarenja, nauka sugeriše da je to zapravo korisnije nego što bismo mogli misliti. Pravilno vreme bez stimulansa, što podrazumeva bez TV-a, muzike ili društvenih medija, može jačati vaš imunitet, pomoći vam u mršavljenju i sprečiti bolesti.

– U savremenom svetu živimo u stalnom stanju niskog do srednjeg stresa, kaže Deni Penman, jedan od autora međunarodnog bestselera “Svesnost: Praktični vodič za pronalaženje mira u pomamnom svetu”.

– Konstantno boraviti na ivici uzima fizički danak na telo, jer usmerava sve svoje resurse na reakciju borbe ili bekstva.

– Nije problem u kratkoročnom stresu, ali ako se produži, to znači da druge funkcije trpe, kao što su imuni sistem, održavanje kože i varenje, izjavio je Deni za Telegraf.

U takvim uslovima naše telo proizvodi velike količine hormona stresa kortizola.

Kortizol, koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, stavlja telo u režim borbe ili bega.

Prema Klivlendskoj klinici, kortizol ima mnoge važne funkcije, kao što je regulisanje krvnog pritiska, a pomaže i u regulaciji ritma spavanja.

Međutim, previše kortizola može oslabiti imuni sistem, pa kada smo pod stresom skloniji smo bakterijskim i virusnim infekcijama.

Još jedan veliki nedostatak je uticaj na našu težinu.

Čak i ako jedete vrlo malo i mnogo vežbate, i dalje ćete videti kako vam se struk povećava. Takođe može učiniti da se ugojite u licu, čineći ga mnogo okruglim.

Može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi, što se često pretvara u dijabetes tipa 2.

Visok nivo kortizola takođe može izazvati porast krvnog pritiska što može povećati rizik od srčanih bolesti kao što su moždani i srčani udar.

Povećan kortizol može učiniti kožu masnijom, što može izazvati akne.

Kako se opustiti

NHS preporučuje preduzimanje koraka za upravljanje stresom, kao što je duboko disanje ili meditacija.

Opuštanje može značiti različite stvari različitim ljudima. Za mnoge, to može uključivati nekoliko sati ležanja na sofi, uz šoljicu čaja, a dokazano je da listovi čaja sadrže antioksidante koji smanjuju stres i pomažu telu da se bori protiv infekcija.

Američki naučnik za hranu dr Tejlor Volas rekao je: – Ovaj napitak je onaj koji ljudi lako mogu da dodaju u svoju ishranu i da tako poboljšaju svoju ishranu i stvore zdraviji i duži život.

Američki savet za čaj razmatrao je prednosti flavonoidnih jedinjenja iz crnih, zelenih i biljnih čajeva i došli su do zaključka da svi oni jačaju imuni sistem i pomažu u borbi protiv bakterijskih ili virusnih infekcija.

Da sumiramo, ovo su 5 prednosti izležavanja na sofi:

  1. Jača imuni sistem
  2. Pomaže u održavanju zdrave težine
  3. Reguliše nivo šećera u krvi
  4. Reguliše krvni pritisak
  5. Pomaže kod problematične kože

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia