Booking.com
Lepota i zdravlje News Saveti

Čaj od bosiljka kao lek za kašalj, sinuse, nervozu…

Evo koja sve lekovita svojstva ima bosiljak

 

Nervozni ste, osećate veliki pritisak u glavi…Da li ste za jedan čaj od bosiljka?


 

Domovina ove biljke je Italija, a u XII veku su je monasi doneli u srednju Evropu. Od tada, bosiljak postaje biljka koja se često upotrebljava i sve do danas se gaji u baštama.

Naziv ”bosiljak”potiče od reči ”basileus” što znači kralj ili car, jer postoji verovanje da je rastao na mestu gde su Sveti Car Konstantin i njegova majka Sveta Carica Jelena pronašli časni krst Gospodnji – otuda je jasno zašto se bosiljak koristi prilikom religijskih obreda i pripisuje mu se božanska moć.

Pored toga, bosiljak se koristi kao začin, a u narodnoj medicini se često primenjuje čaj od bosiljka koji ima mnoga lekovita svojstva. Lekovi koje nam priroda daruje nemaju cenu, svima su dostupni i nemaju štetnih efekata po naš organizam.

Čaj od bosiljka ima prepoznatljiv ukus i aromu, veoma je bogat mineralima i vitaminima, brzo se sprema i izuzetno je zdrav.

Dokazano je da čaj od bosiljka blagotvorno deluje na ljudsku psihu, a kako živimo u vremenu kada smo svakodnevno pod stresom, koristi se za otklanjanje stresa i napetosti.

Čaj od bosiljka se priprema veoma jednostavno i to na sledeći način:

1-2 kašičice osušenih listova bosiljka preliti sa 250ml ključale vode, ostaviti da odstoji oko 15 minuta, a zatim procediti i piti bez šećera.

Bosiljak kao lek

U narodnoj medicini bosiljak kao lek zauzima posebno mesto. Naime, bosiljak ima izraženo antibakterijsko dejstvo, to je prirodni antibiotik koji se bori protiv bakterijskih infekcija u našem organizmu. Za lek se upotrebljava cela biljka sa semenom, a najčešće samo njeni listovi.

Bosiljak kao lek sadrži sledeće korisne sastojke: kamfor, mineralne soli, biljna vlakna, eterična ulja i mnoge druge.

Već smo napomenuli da se čaj od bosiljka koristi za smirenje i protiv napetosti, dakle, ima izraženo sedativno dejstvo.

Bosiljak sadrži vitamin A, K, C i B6; a od minerala sadrži magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe.

Čaj od bosiljka ima zaista mnogo lekovitih dejstava, a najvažnija su:

– protiv bolova u mišićima,

– prevencija bolesti organa za varenje,

– kod bolesti bubrega, mokraćne bešike i kod problema sa mokrenjem,

– protiv nesanice i hroničnog umora, glavobolje,

– kod prehlada, gripa, bronhitisa, astme,

– kod problema sa kožnim bolestima,

– sprečava razne infekcije.

Čaj od bosiljka kao lek za kašalj, sinuse

Čaj od bosiljka za kašalj

Čaj od bosiljka je pogodan za probleme sa disajnim ogranima, kašljem i izbacivanjem sluzi. Zapaljenje disajnih organa dovodi do kašlja, koji često ume da bude uporan i neprijatan.

Zadatak čaja od bosiljka jeste da očisti bronhije i pomogne izbacivanje sluzi koja nadražuje disajne kanale. Dakle, čaj od bosiljka umiruje kašalj i postepeno, redovnim korišćenjem čaja, dolazi do potpunog prestanka kašlja.

Čaj od bosiljka za sinuse – inhalaciju

Većina ljudi često ima problema sa kijavicom, sinusima i zapušenim nosem, bilo da se radi o alergijskoj reakciji ili nekom zapaljenskom procesu.

Čaj od bosiljka se uspešno primenjuje za inhalaciju, i to na sledeći način:

dve supene kašike sušenog bosiljka staviti u litar ključale vode i ostaviti 5 minuta da odstoji poklopljeno. Nakon toga, počnite da se inhalirate tako što ćete staviti lice u položaj iznad posude sa čajem, prekriti glavu peškirom i duboko udisati.

Odrasli mogu da se inhaliraju i nekoliko minuta, a deca samo 2-3 minuta. Postupak je dovoljno ponoviti 2 puta u toku dana.

Čaj od bosiljka za sinuse i inhalaciju će dobro pročistiti vaše disajne puteve i olakšati vam tegobe.

Čaj od bosiljka u trudnoći

Kad su biljni lekovi u pitanju, pa i bosiljak, treba biti oprezan u trudnoći. Bitno je odmah naglasiti da se bosiljak ne preporučuje tokom trudnoće, upravo zbog jakog sedativnog dejstva. Takođe, iz istog razloga, bosiljak se ne preporučuje ni deci mlađoj od šest meseci.

Bosiljak je stimulator materice, može da dovede do prevremenih grčeva, tako da se ne preporučuje njegova upotreba ni u obliku čaja ni u obliku začina tokom trudnoće. Može se koristiti jedino tokom porođaja.

Eterično ulje bosiljka

Eterično ulje bosiljka se koristi u prehrambenoj i u industriji parfema, zbog svog specifičnog sastava. Eterično ulje bosiljka ima svež i okrepljujući miris.

Postoje dva osnovna tipa eteričnog ulja bosiljka – egzotični i francuski (evropski). Samo se evropski koristi u aromaterapiji jer ima najfiniji miris i najboljeg je kvaliteta, stoga ima i najveću cenu. Deo biljke koji se koristi za izradu eteričnog ulja jesu cvetni vrhovi.

Eterično ulje bosiljka se koristi za podizanje raspoloženja i otklanjanje umora, deluje kao analgetik, antiseptik i antidepresiv. Možete ga koristiti kod zapaljenja disajnih organa i nervne napetosti. Obično se koristi u kombinaciji sa nekim drugim eteričnim uljima.

Eterično ulje bosiljka, kao i aromaterapija, ne preporučuju se trudnicama!

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia