Booking.com
Lepota i zdravlje News Saveti

3 vrste supersemenki koje trebamo jesti svakoga dana!

3 vrste supersemenki koje trebamo jesti svakoga dana!

 

Ako semenke nisu uključene u vašu prehranu, vreme je da to promenite.


 

Semenke su odličan dodatak svakom dijetnom jelovniku zbog svih hranjivih tvari koje sadrže. Neke semenke sadrže mnoštvo belančevina, vlakana i zdravih masnoća, te imaju velike zdravstvene prednosti. Donosimo vam supersemenke koje bi svakako trebali uvrstiti u svoj jelovnik!

Chia semenke

Chia semenke su izrazito lekovite zbog visoke prehrambene vrednosti. Sadrže vitamine A, B, E i D te minerale kalcijum, kalijum, gvožđe, bakar, cink i mangan. Uz to sadrže i vlakna koja pospešuju probavu. Njihova najveća vrednost je u tome što sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina. Imaju 8 puta više omega-3 masnih kiselina od lososa.

Chia semenke imaju mnogobrojna lekovita svojstva. Opskrbljuju nas energijom, pomažu kod dijabetesa i smanjuju nivo lošeg holesterola, a podižu nivo dobrog holesterola. Odlične su za probavu i čišćenje creva zbog velikog sadržaja vlakana. Oko 30 g chia semenki sadrži 11 g vlakana.

Chia semenke sadrže kalcijum te su dobre za jačanje kostiju i zuba. Odličan su izvor proteina, naročito za vegetarijance. Zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, pomažu u mršavljenju te ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća.

Lanene semenke

Lanene semenke sadrže mnoge hranjive tvari, a najviše vredi spomenuti sledeće tri: omega-3 masne kiseline, lignane-kemijske tvari koje pripadaju skupini fitoestrogena i imaju jaka antioksidativna svojstva, te dijetalna vlakna.

Osim ovih hranjivih tvari, lanene semenke sadrže i vitamin B, vitamin C, vitamin E, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, selen, cink, omega-6 masne kiseline i omega-9 masne kiseline.

Lanene semenke štite srce i krvne sudove, smanjuju nivo lošeg holesterola i šećera u krvi i ubrzavaju metabolizam pa su dobre za one koji žele smanjiti kilograme.

Od lanenih semenki možete napraviti čaj koji pomaže u gubitku kilograma, te pomešati lan i kefir za dobar početak dana.

Semenke konoplje

Semenke konoplje sadrže puno proteina i zdravih masti. U proseku sadrži 35% proteina, 47% masti i 12% ugljikohidrata. Semenke konoplje su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina E, vitamina B, omega-6 i omega-9 masnih kiselina. U njima se može naći i lecitin koji značajno utiče na jetru i mozak. Uz to, semenke konoplje su jedne od retkih vrsta semenki koje sadrže hlorofil.

Dragocene su upravo zbog prisutnosti omega-3 koje imaju pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem, te retkih omega-6 masnih kiselina. Obe kiseline se takođe koriste za lečenje raka.

Semenke konoplje ne samo da su korisne za izgradnju mišića, već imaju i pozitivan učinak na bolju izdržljivost tela, regulišu nivo šećera u krvi, utiču na rad hemijskih procesa u mozgu i pomažu kod bržeg oporavka i detoksikacije.

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia