Booking.com
News Društvo

3,2,1-Vrnjačka Banja! Banjski turizam u fokusu: Đurović i SKGO zajednički u reforme!

vrnjacka 1 1

3,2,1-Vrnjačka Banja! Na sastanku između predsednika opštine Vrnjačka Banja, Bobana Đurovića, i predstavnika Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), održanom na inicijativu vrnjačke opštine, detaljno su razmotreni predlozi izmena zakonskog okvira u oblasti banjskog turizma. Ova značajna poseta predstavnika SKGO predstavlja prvi korak u nizu aktivnosti usmerenih ka analizi trenutnog stanja u lokalnim samoupravama sa registrovanim banjskim područjem, uključujući i prirodni lekoviti faktor kao resurs banjskog turizma.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 321 SRBIJA (@321srbija)

 Predsednik opštine, Boban Đurović, istakao je da je jasno prepoznat globalni trend u turizmu, gde se sve više naglašava značaj prirodnih resursa destinacije pri donošenju odluka o odredištu. Kao odgovorna lokalna samouprava, opština Vrnjačka Banja ima privilegiju da poseduje prirodne resurse i, shodno tome, dužna je da preduzme sve neophodne korake kako bi očuvala te resurse.

Poseban akcenat stavljen je na član 10 Zakona o banjama iz 1992. godine, koji reguliše pravo korišćenja prirodnog lekovitog faktora u banji. Đurović je naglasio da predložene izmene ovog člana treba da se fokusiraju na pojednostavljenje procedure dobijanja dozvole za korišćenje prirodnog lekovitog faktora. On je izneo argument da, ako Ministarstvo rudarstva i energetike već daje eksploataciono pravo, naknadno odobravanje od strane Vlade nije neophodno.

Tokom sastanka, inicirano je formiranje radne grupe koja će biti zadužena za pripremu predloženih izmena navedenog člana Zakona o banjama. Takođe, razmatrane su i potrebe za jačim inspekcijskim nadzorom, preciznim utvrđivanjem cena korišćenja prirodnog lekovitog faktora, kao i transparentnim raspodelama prihoda ostvarenih od njegove naplate.

Cilj ovog napora je usmeravanje prihoda ka očuvanju prirodnih resursa, uređenju parkova i izvorišta, poboljšanju zone sanitarne zaštite oko izvorišta i svemu što doprinosi održivosti ovih vrednih resursa. Osvrćući se na nedostatak jasnih definicija nadležnosti i odgovornosti, Đurović je naglasio potrebu za preciznim regulisanjem ove oblasti, jer trenutni zakoni ne pružaju dovoljno jasnoće.

Ova inicijativa ima podršku ostalih gradova i opština sa sličnim izazovima u oblasti banjskog turizma, a predstavnici SKGO pružaju značajnu podršku u procesu izmene zakonodavstva. Planirano je da se ovakvi sastanci održe širom Srbije, a rezultati rada radne grupe trebali bi se naći na dnevnom redu prvog zasedanja novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije nakon formiranja nove Vlade.

vrnjacka 2 1 vrnjacka 3 1(3,2,1 – Srbija, Pressserbia team/copyright printscreen instargram)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

фебруар 2024.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia