Booking.com
Početna » News » 3,2,1 – Čačak! Otvorena je “Nacionalna prestonica kulture 2023. godine”!
Društvo Kultura News VIP

3,2,1 – Čačak! Otvorena je “Nacionalna prestonica kulture 2023. godine”!

U Čačku je večeras otvorena izložba “Kolekcija kao ogledalo” čime je i zvanično počeo program “Čačak – Nacionalna prestonice kulture 2023. godine” sastavljen od niza kulturnih događaja koji će tokom godine predstaviti bogatu kulturnu baštinu ovog grada.
Izložbu su otvorili upravnica Galerije Matice srpske Dr Tijana Palkovljević Bugarski, gradonačelnik Grada Čačka Milun Todorović i direktor Galerije “Nadežda Petrović” Branko Ćalović.
Prisutnima je dobrodošlicu poželeo gradonačelnik Todorović koji je istakao značaj grada na Čačka na srpskoj, evropskoj, ali i svetskoj kulturnoj mapi:
-“Izložba koja je pred nama, samo je uvodni sadržaj u bogat program kojim će se Grad Čačak ove godine predstaviti kroz projekat Nacionalne prestonice kulture 2023. godine.
Kako i dolikuje gradu Nadežde Petrović, godinu započinjemo izložbom kojom našim sugrađanima predstavljamo pionire srpske moderne umetnosti koji su obeležili nacionalnu kulturu i ostavili nam u nasleđe baštinu vrednu evropskih okvira. Remek-dela koja su izložena, tu su da nas podsete na našu slavnu prošlost, poduče o putevima srpskih umetnika na putu stvaranja moderne slike koja je sazrevala paralelno sa modernizacijom srpske države i društva i da nas na kraju oplemene novim iskustvima.
-U godini kada obeležavamo nekoliko važnih jubileja za Grad Čačak, kao što su 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, 75 godina od osnivanja Kompanije “Sloboda” i 75 godina Međuopštinskog istorijskog Arhiva, 60 godina Disovog proleća i 50 godina časopisa “Gradac”, važno je istaći i ukazati da su osim institucija i mnogi pojedinci doprineli formiranju specifičnog identiteta grada koji zasigurno prevazilazi nacionalne i regionalne granice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 321 SRBIJA (@321srbija)

Upravo titula koju je grad poneo kao prva nacionalna prestonica kulture, omogućiće da se istakne bogata kulturna baština koja se razvila iz ovog “rodnog” tla, kao i raznovrsno savremeno stvaralaštvo, sa kojim se razvijala i vizija Grada Čačka praćena kroz prizmu “plodnog” tla kao “rasadnika” znamenitih ličnosti koje su ostavile trag ili sada delaju na “čačanskim rodnim poljima” duhovnosti, istorije, politike, umtenosti, poljoprivrede i sporta, u svim oblastima stvaranja.”, rekao je Todorović.
321 Srbija
Foto: Promo

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia