Spremate se za put, a nemate ideju koliko ćete tamo potrošiti niti hoćete li, zapravo, imati dovoljno? Prijatelji ili poznanici koji su već obišli tu destinaciju možda su vas savetovali o tome koliko su oni potrošili, ali možda su vam primanja, ali i troškovi na putu različiti.

GoBankingRates daje nekoliko saveta kako finansijski isplanirati put tako da vam ništa ne nedostaje, ali ako volite spontanost, toga ovde neće biti.

1. Budžetska tablica

Negde morate početi, a najlakše je sve sortirati na jednom mestu. Osmislite kakva tablica odgovara vašim potrebama i polako počnite puniti svim podacima koje će vam trebati; na primer cena leta, lokalni prevoz, smeštaj, suveniri, prehrana

2. Istraživanje pre puta

Kako bi se dobro pripremili i znali koliko će vam novca trebati na putu, morate istražiti i sve moguće troškove koje ćete imati, ali znati i gde naći te informacije. Naravno, nešto se može pronaći na TripAdvisoru, ali možete ih pogledati i ovde: Nomadic Matt, The Savvy Backpacker i Budget Your Trip.

3. Sitnice su one koje zapravo podižu budžet

Iako, naravno, najviše novca ode na sam put i smeštaj, to je faktor troška s kojim prvim računate. No, ono što podiže budžet najčešće su sitnice o kojima ne razmišljamo; voda, sokovi ili grickalice na ceelodnevnom izletu, hrana i voda na aerodromu, a i nepredviđeni troškovi poput potencijalne medicinske pomoći koja će vam zatrebati.

(punkufer/pixabay)