Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

3 neverovatne stvari koje indijski orah čini za vađe zdravlje – Ovaj orašasti plod utiče na brojne organe – od srca do kose

indijski orah

Indijski orah čini 3 neverovatne stvari vašem telu i ima uticaja na brojne organe, a srce je samo jedan od njih.


Orašasti plodovi su izuzetno zdravi, a indijski orah donosi brojne prednosti i koristan je za vaš organizam, jer utiče na mnogo organa u telu i to od srca do kose.

Indijski orah koji poreklo vuče iz Brazila, visoko je bogat mineralima. Iako se smatra da je vrlo kaloričan i da može uticati na to da se ugojite, zapravo, prava mera indijskog oraha tokom dana će samo da unapredi vaše zdravlje.

Ovo su 3 neverovatne stvari koje indijski orah čini vašem telu:

1. Doprinosi zdravlju srca

Redovnom konzumacijom indijskog oraha možete uticati na smanjivanje nivoa holesterola, ukoliko ga uvrstite u zdrav životni režim. Smanjuje oksidativni stres, upalu i podiže kapacitet organizma za razvoj dobrih masti (HDL). Za ljude koji imaju problema sa srcem, preporučuje se da jedu nesoljeni i neprženi indijski orah i da ga ne jedu preterano.

2. Štiti oči

Za ljude koji žive u urbanim, zagađenim područjima, infekcije očiju su česta pojava. Indijski orasi sadrže moćne antioksidativne pigmente. Ove pigmente naša očna retina automatski apsorbuje i tako stvara zaštitni sloj, koji štiti oči od štetnih UV zraka. Indijski orah takođe prevenira makularne degeneracije očiju kod osoba starije dobi.

3. Dobar je za kožu i kosu

Ulje indijskog oraha može učiniti čudo za vašu kosu. Bogato je selenijumom, cinkom, magnezijumom, gvožđem i fosforom. Takođe je bogat izvor fitohemikalija, proteina i antioksidanasa. Sve ovo blagotvorno utiče i na kosu i pomaže kod stvaranja pigmenta dlake, zvanog melanin. Nežno deluje i na teme glave, a kosu čini glatkom i svilenom.

(lovesensa/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia