fbpx
Lifestyle Reč psihologa Saveti

3 kratke vežbe za ublažavanje ljutnje!

Dečko se iselio i odneo Vam sudove. Treba da završite izveštaj, žena kaže da je platila račun ali Vaš internet ne radi. Vaš sin ima poteškoća u školi, a učiteljica ga još ismejava pred celim razredom. Da se kaže da ste besni nije ni približno tačno. Zubi, pesnice i zadnjica su Vam stisnuti i jadate se svakome ko hoće da Vas sluša. Predstavljamo Vam 3 kratke vežbe za ublažavanje ljutnje.


 

Nekada je ljutnja opravdana i pomoći će nam da ispravimo neke stvari, a nekada je baš kao što Budisti kažu: “Biti ljut je kao držati užareni ugalj kojim biste nekoga gađali, a u stvari ste Vi ti koji ste se izgoreli”. Joga može da Vam pomogne sa vežbom koja se zove spandana.

Ova metodologija potiče iz Kašmir Šaivizm tradicije, i trebalo bi da probudi spandu – puls koji oživljava sve. Spanda je onaj drhtaj pre nego što se zrno ili jaje otvore, a i mi isto tako osetimo taj slatki drhtaj ili uztreperenost kada prana (životna energija) dođe u pomoć. Uz vežbu spandane, suptilnog pokreta, oslobađamo se energetskih blokada. Ovo uključuje ljutnju, koja je poznata kao zapaljiva blokada, i ako je nerešena i ostavljena da tinja, svojevremo nas sagori.

Postoji veći broj vežbi ali ove tri će Vam pomoći da lepo ublažite bes.

1. Klackanje na leđima. Počnite tako što ćete leći na pod, savijenih kolena, sa stopalima na podu (sami odredite razdaljinu stopala od kukova da biste našli poziciju koja Vam najviše odgovara). Počnite da se klackate gore dole na leđima, od glave do repne kosti. Oduprite se stopalima o pod kako biste uspostavili taj pokret klackalice. Posle jednog minuta, opustite se i uživajte u tom osećaju opuštenosti.

2. Zečiji udarci. I dalje ležite na leđima, podignite jednu nogu, koleno je i dalje savijeno, stopalo okrenuto prema plafonu. Udarajte nogom ubrzano jedan minut, pa se onda opustite. Pošto ste otklonili tenziju iz jednog kuka, obratite pažnju na razliku između jednog i drugog kuka. Onda ponovite sa drugom nogom.

3. Mućkanje limunade. Još uvek ste na leđima, sada sa ispruženim rukama, od grudi ka gore, dlanovi okrenuti jedan prema drugom kao da drzite teglu sa limunadom. Onda pravite pokret rukama kao da mućkate limunadu, istovremeno istresajući tenziju u ramenima. Nastavite jedan minut. (Ja volim da istovremeno pravim ‘ahhhhh’ zvuk, a obično završim smejući se!)

Posle vežbe proverite da li se osećate sposobnije i smirenije da razrešite problem od ranije. Problem je verovatno i dalje prisutan ali način na koji se mi postavimo prema tom problemu pravi veliku razliku. Ove kratke vežbe su veoma moćne za razblaživanje ljutnje.

(jogaportal.com/pixabay)

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close