Booking.com
Lepota i zdravlje News Saveti

Šargarepa i limun „brišu“ bore! (Recept)

mask

Legenda kaže kako su recepti za masku za lice od šargarepe pronađeni u Tutankamonovoj grobnici, a poznato je i da su Egipćani sok od limuna koristili za balzamovanje.Citrusi su kroz celu istoriju, ali i u modernoj kozmetičkoj industriji jako korišteni zbog izuzetnih zdravstvenih dobrobiti – uz mnoštvo vitamina C i E (izuzetno važan za održavanje vitalnosti zrele kože), limun, pomorandža i grejp pomažu i kod dezinfekcije te čišćenja organizma od toksina.

A tvari korisne za negu kože lica sadrži i šargarepa. Osim što je dobar izvor koenzima Q10 (jako popularan sastojak anti-age krema), šargarepa srednje veličine ima čak 1015 mg vitamina A/retinola.

Sve su to sastojci koji će vam zategnuti lice i delovati na barem privremeno zatezanje sitnih bora. Šargarepe se najčešće spominju kad se govori o dobrom vidu, ali i zbog beta-karotena koji pomaže u pripremi kože pre letnjeg izlaganja suncu.

Maske od šargarepe i citrusa možete napraviti i sami, a ne zaboravimo i hranjivu vrednost.

Šargarepa je među najbogatijim izvorima karoteinoida provitamina A, koji se mogu pretvoriti u aktivan oblik vitamina A koji ima izuzetno blagotvorno delovanje na vid i imunološki sistem- kaže američki biznismen i promotor zdrave hrane Džordž Mateljan u svojoj knjizi “Najzdravije namirnice sveta”.

Priprema:

Dve-tri velike šargarepe skuvajte, zgnječite i pomešajte sa 3-4 velike kašike meda. Nanesite na lice, pustite 10-ak minuta pa isperite hladnom vodom. Koristite jednom nedeljno ili prema potrebi.

Počastite finom maskom i dekolte

Uzmite jedan krastavac, dve šargarepe, krompir i nekoliko listova kupusa. Dodajte čaj od kamilice i izmiksajte u blenderu da dobijete pastu. Nanesite na dekolte, pokrijte peškirom natopljenim u čaj od kamilice i držite 20-30 minuta.

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia