Booking.com
Lepota i zdravlje News Saveti

Kako sebi pružiti prvu pomoć kod uboda osa i pčela?

Pčelinji otrov ubija ćelije RAKA!!!

Obzirom da je već uveliko sezona odlazaka u prirodu, ove stvari je itekako dobro znati. Ubodi osa i pčela su bolni, a mogu biti čak i opasni ukoliko ste alergični. Donosimo nekoliko saveta šta uraditi kada vas neki od ovih insekata ubode.

Sve što vam treba su andol ili aspirin i dobro ih je imati uz sebe dok hodate prirodom. Ako vas ubode pčela, osa, stršljen, obad ili neki drugi insekt, odmah malo navlažite tabletu i stavite na mesto uboda. Držite tako neko vrijeme,  i to je sve. Ne bi trebalo da vas boli i otekne, a neće biti ni svraba ili će njegov intenzitet biti daleko manji. Imate li s čime, pre stavljanja tablete izvadite žaoku. Osim andola i aspirina pomaže i soda bikarbona.

Ako ste alergični na ubod pčele ili ose, odmah idite kod lekara.

Simptomi kod takve alergije se pojavljuju 10 do 30 minuta nakon uboda, a ovako izgledaju:problemi s disanjem ili gutanjem; oticanje jezika ili usana; otok koji se širi daleko od mesta uboda; osip po celom telu; osećaj slabosti ili vrtoglavica

Simptomi infekcije od uboda insekta: crvenilo veće od veličine šake; curenje gnoja iz mesta uboda; plikovi; groznica.

Zapamtite! Ponekad se infekcija pojavi nakon dan, dva. Svakako posetite lekara.

Kada je reč o žaokama, možete probati sve metode prilikom njihovog vađenja. Prva je da u apoteci kupite špric i nosite ga sa sobom i u slučaju uboda samo naslonite vrh šprica na mesto uboda i povučete.

Druga metoda je da na mesto uboda prislonite vrh obične šibice, što navodno neutrališe otvor i sprečava nastanak otoka, crvenila i svraba.Prva pomoć kod ubosa o

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia