Booking.com
Lepota i zdravlje News Saveti

Zamene za rižu i njihove zdravstvene dobrobiti!

lažna riža

Bela riža je česta namirnica u mnogim domaćinstvima. Za sve one koji se žele povremeno ‘odmoriti’ od nje, nudimo zdrave alternative koje imaju intrigantan okus i kao stvorene su za kulinarske igre.

  1. Rendani karfiol

Karfiol je odličan izvor vitamina K, a uz to reč je o fleksibilnoj namirnici od koje se može napraviti i zdravija alternativa riži s manjom količinom ugljikohidrata. Dovoljno je svežu glavicu narendati  ili iseckati na sitne komade, pa tako dodati povrću, mesu, supama ili drugim jelima u koje bi dodavali rižu.

  1. Kvinoja

Kvinoja je seme nalik na pšenicu koja je bogata belančevinama, gvožđem, kalijumom te prehrambenim vlaknima koji smanjuju holesterol, pospešuju probavu i blagonaklono deluju na zdravlje srca i krvnih sudova. Lako se kuva, a može se koristiti za pripremu slanih, ali i slatkih jela.

  1. Bela leća

Isprobajte skuvati ‘rižoto’ od bele leće. Zamenite Arborio zrna s ovom zdravom namirnicom, koja se brzo termički obrađuje, a bogata je belančevinama. Najbolje od svega što nećete žrtvovati kremoznost ‘rižota’ ako ga skuvate s ovom neobičnom alternativom.

  1. Ječam

Orašasti okus i konzistencija nalik na testeninu čini ječam odličnom zamenom za rižu u svim jelima u kojima se inače koristi ta namirnica. U stotinu grama ječma skriva se i oko 15 grama prehrambenih vlakana zbog čega se preporučuje osobama koji imaju probavne teškoće, a naročito imaju problema sa zatvorom.

  1. Bulgur

Bulgur je korisna namirnica jer se brzo sprema, a obiluje prehrambenim vlaknima, B vitaminom, gvožđem, fosforom i manganom. Ove sitne granule zdravlja mogu se spremiti na različite načine, a u kombinaciji s voćem, medom i orašastim plodovima pretvaraju se u fin desert.

  1. Zobene pahuljice

Iako se obično koristi u slanim jelima, riža zna biti zvezda i nekih poslastica. Ako želite, napraviti slatki puding, odnosno sutlijaš, umesto riže upotrebite zobene pahuljice. Tekstura jela bit će gotovo identična, ali ćete dobiti dodatan izvor belančevina i prehrambenih vlakana.

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia