Lude litice doslovno zovu ljude da se popnu na njih. Idealne su za skakanje padobranima i let zmajevima. Avanturisti, fotografi, pešaci i penjači uživaju u veličanstvenim pogledima, a s liticama dolaze i slapovi, tako je i Norveška puna predivnih slapova koji se strmoglavljuju prema rekama i jezerima u podnožju.

Jedna od najpoznatijih litica je Trolltunga ili Trolov jezik, nastao kad se deo planine urušio. Gromada oblikovana poput skakaonice ostala je stajati i čekati eru društvenih mreža – kad je postala poligon za ispitivanje straha od visine.

Trolltunga se prostire na oko 700 metara, iznad nestvarno lepog jezera Ringedalsvatnet. Da bi se došlo do stene potrebno je 10 do 12 sati pešačenja. Deo puta može se skratiti i vožnjom automobilom.

Osim klasičnih fotografija na kojima je cilj pokazati hrabrost što bliže rubu, na Trolovom jeziku snimaju se i svadbene uspomene, gimnastičari prave egzibicije poput salta, pleše se balet, a nađu se i ekscentrici koji sa sebe skidaju i zadnji komadić odeće.

Oko sto hiljada ljudi planinari svake godine do Trolltunge kako bi stvorili uspomene koje se ne zaboravljaju. Na vrhu ih neretko čeka red, ali to ne smeta zbog pogleda koji oduzima dah.

(punkufer/fjordnorway)