Booking.com
News

Bez imalo muke: 10 navika uz koje vam “stroga” detoksikacija neće trebati!

Detoksikacija organizma ne podrazumeva samo izbacivanje određenih namirnica iz prehrane nego i ostalih negativnih stvari koje utiču loše na naše telo, ali i um. Želite li 2019. započeti na najbolji način te godinu provesti puni energije, optimizma i pozitive, poslušajte ove savete. Ovo je 10 navika uz koje vam “stroga” detoksikacija neće trebati.


Toksini nakupljeni u telu mogu delovati poput utega koji nas sprečava da u potpunosti iskusimo život i iz njega izvučemo najviše. Štetne tvari koje se talože u telu ne utiču samo na naše fizičko zdravlje već i mentalno, a da toga nismo niti svesni. Čak i ako se hranite zdravo i redovno vežbate, toksine ne možete izbeći jer oni dolaze i iz zagađenoga vazduha, a toksične mogu biti i neke navike koje imamo, pa čak i ljudi iz naše blizine.

Ako redovno činite male promene i sledite naše savete, na život ćete gledati pozitivnije i bistrije te ćete se zaista osećati čišće iznutra i izvana. Zato je preporučljivo periodično pročišćavati telo i um, a početak godine odlično je vreme za detoksikaciju. Imamo dovoljno motivacije jer smo netom završili s obilnom prazničnom trpezom, još smo dovoljno odlučni držati se novogodišnjih odluka i imamo želje sve ono što se proteklih nedelja nakupilo u nama izbaciti te godinu započeti sveži i pročišćeni.

Skupili smo odlične, vrlo praktične i primenjive savete koje je zaista lako slediti. Od recepata za napitke i smoothieje koji pročišćuju, vežbi koje će vam uzeti tek nekoliko minuta do mentalnog čišćenja i izbacivanja negativne energije koja vas samo sputava u životu.

Za početak, važno je znati i koji to znakovi upozoravaju da nam je telo puno toksina: kronične tegobe s probavom, problemi sa spavanjem, problemi sa zglobovima, kožom, kronični umor, alergije koje ne prolaze, česte prehlade i povišene temperature, glavobolja i bol u tijelu, letargija, debljanje, razdražljivost…

Usvojite li idućih 10 navika, “stroga” detoksikacija neće vam više ni trebati.

1. Pijte vodu s limunom
Napravite vodu s limunom sa sledećim sastojcima:
– topla voda
– sok polovine limuna
– najdraža šolja

U vrelu vodu sipajte limunov sok i pričekajte da se rashladi. Ispijte napitak i bićete spremni za sve izazove dana.

2. Pročistite Facebook i Instagram
Izdvojite malo vremena i s Facebooka izbrišite prijatelje s kojima nemate baš nikakav kontakt i ništa zajedničko, a pročistite i svoj Instagram te prestanite slediti osobe i profile čije su vam objave potpuno nepotrebne. Iznenadićete se time koliko ćete se bolje osećati!

3. Vežbajte (ono što vam najviše odgovara)
Telovežba ne mora biti naporna i teška da biste osetili rezultate. Naravno da se za veće promene treba i više potruditi, ali i najjednostavnije vežbe razgibavanja i rastezanja učiniće razliku. Pronađite vežbu koja vam najviše odgovara. Za nekoga će to biti joga, nekome pilates, teretana, aerobik, neka borilačka veština, ples – osluškujte potrebe svoga tela i krećite se.

Odlazak na trening tri do četiri puta nedeljno nešto je najbolje što možete učiniti za svoje telo i um, ali vežbati možete i kod kuće. Jednom kada vam pređe u naviku, nećete moći zamisliti dan bez tih isceljujućih i blagotvornih pokreta. Dobro je podsetiti se da je vežba i najbolji prirodni antidepresiv.

4. Tuširajte se naizmenično vrućom i hladnom vodom
Ovakav način tuširanja biće najučinkovitiji nakon vežbe jer će se na taj način detoksikacija nastaviti. Hladan tuš pomaže u smanjivanju stresa i poboljšanju cirkulacije. Vrući tuš  otpušta napetost i zatvor te pomaže da bolje spavate. Namestite tuš na toplotu vode malo jaču nego što biste inače, a zatim namestite tuš na najhladnije na 30 sekundi. Tuširajte se tako pet minuta izmenjujući vruću i hladnu vodu.

5. Dišite svesno i pravilno
Obratite pažnju na vlastito disanje i jednostavno dišite više. Postane li vaše disanje pliće kada ste pod stresom ili uzrujani? Probajte u takvim situacijama učiniti upravo suprotno – disati dublje. Duboko disanje pomaže u čišćenju organa za disanje i boljoj opskrbi krvi kiseonikom.

Ako ste imali težak i sresan dan tokom kojeg ste zaboravili i na pravilno disanje, kao i na ostale segmente zdravog života, kada izvršite sve dnevne obaveze, uz opuštajuću muziku svesno duboko dišite i vratite organizam u ravnotežu.

6. Zaboravite na mobilni telefon dok jedete
Isključite se tokom jela i uzmite pauzu od mobilnog telefona i društvenih mreža. Izdvojite vreme samo za jelo i razmišljajte o tome što jedete uživajući u okusu, izgledu, teksturi hrane. Na ovaj način potaknućete i bolji rad probave, a prva faza probave je žvakanje, stoga žvaćite polako. Umesto gledanja u telefon ili u televizor, tokom ručka ili večere radije se, osim na jelo, fokusirajte na ljude s kojima jedete i razmijenite s njima koju reč.

7. Provodite vreme u prirodi
Lekari u skandinavskim zemljama preporučuju svoji pacijentima lečenje – u prirodi. U Japanu je poznat i termin shinrin-yoku (“kupanje u šumi”), koji znači boravak u prirodi s ciljem pridobivanja fizičkih beneficija koje priroda pruža. Istraživanjima je dokazano da “kupanje u šumi” aktivira parasimpatički živac koji pomaže u ozdravljenju i detoksikaciji. Nemate šumu u blizini? Otiđite u park, na plažu, na livadu – prirodu možete pronaći gotovo svugde.

8. Napravite detoksikacijski kraljevski smoothie
Ovaj smoothiesadrži hranjive “dragulje” poput spanaća, banane, đumbira, limuna, kurkume i drugih sastojaka. Svi oni u kombinaciji deluju vrlo povoljno na rad organizma i na njegovo pročišćavanje od štetnih tvari.

9. Pijte dovoljno vode i jedite puno zelenog povrća
Stručnjaci preporučaju piti oko dve litre vode dnevno, ali vi osluškujte svoje telo i njegove potrebe – možda će vašem telu trebati manje, a možda i više vode. Prehrana neka obiluje zelenim lisnatim povrćem kao što su zelena salata, kelj, celer, spanać, peršun, korijander, itd. Ta hrana sadrži vitalne hranjive tvari, dovoljno vlakana te hlorofil koji pomaže u pročišćavanju krvi.

10. Izdvojite vreme za zahvalnost
Jednostavno zastanite na nekoliko minuta i otpustite sve što vas muči i koči, a prigrlite ono što vas ispunjava. Očistite se od negativnog razmišljanja te se okrenite stvarima, ljudima i situacijama u vašem životu na kojima ste najviše zahvalni.

(zadovoljna.hr/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia