fbpx
Lifestyle Reč psihologa Saveti

Kako da istrajete u novogodišnjim odlukama?

“Nova godina, nova osoba”? Ili je u vašem slučaju ipak u pitanju varijacija na temu “OK, ove godine ću stvarno, stvarno skinuti tih pet kila, početi da učim francuski i biti ljubazniji/ljubaznija prema ljudima. Stvarno. Znam da sam to isto rekao/rekla i prošle godine u ovo vreme, ali sada to ozbiljno mislim”. Evo kako da istrajete u novogodišnjim odlukama.


 

Nije jednostavno “okrenuti novi list”. Koliko god da ste odlučni ovaj put, šanse da ćete kraj 2019. dočekati mršaviji za pet kila, odmorni, kao nepušač ili neko ko ume na francuskom da kaže više od “bonjour” su otprilike 1 prema 10. Dovoljno male, dakle, da poželite da odustanete pre nego što ste i počeli.

Ali, “1 prema 10” takođe znači i da od svakih deset ljudi jedna osoba uspe da istraje u svojoj nameri da bude bolja, zdravija, da nauči nešto sasvim novo… Što znači da i vi to možete. Sve što vam je potrebno je malo podrške, pa – evo:

Deset naučno zasnovanih “trikova” koji će vam pomoći da istrajete u novogodišnjim odlukama:

Nemojte pokušavati sve odjednom

“Donesite samo jednu odluku”, savetuje psiholog, profesor Ričard Vajzman. “Šanse za uspeh su znatno veće ako svu svoju energiju usmerite na promenu samo jednog aspekta svog ponašanja.”

Počnite odmah

“Nemojte čekati da prođu praznici, delajte odmah”, savetuje on. Drugim rečima, ako ćete da prestanete da pušite, na primer, nemojte čekati da prođu neradni dani, a naročito nemojte čekati neki zgodan ponedeljak. Samo bismo da vas podsetimo da je idućeg ponedeljka Božić, znači opet se ne radi, i opet je izvesno da ćete se naći na nekoj gozbi posle koje ćete poželeti da zapalite… Ako želite da prestanete da pušite, prestanite sada. Uostalom, je l’ piše negde da sve promene moraju da počinju u (neki zamišljeni) ponedeljak?

Donesite neku “svežu” odluku

“Nemojte iz godine u godinu tvrdoglavo donositi istu odluku. Ako ste već jednom pokušali, i niste je se držali, manja je verovatnoća da ćete uspeti ovaj put. Što samo znači da ćete biti frustrirani i razočarani. Ponovo”, objašnjava on. A ako želite baš tu jednu konkretnu stvar da pokušate da izvedete i ove godine, promenite pristup. Neka “smršati pet kila” postane “vežbaću više”, recimo.

Razmislite šta stvarno želite

Ako celo vaše društvo priča o tome kako će “prestati da jede ugljene hidrate” ili “prestati da jede meso” ove godine, lako je prepustiti se. Pitanje je samo da li vi stvarno želite da se odreknete hleba i pasti, ili mesa. Ili kafe, ili šta god da je već u trendu ove godine. “Nemojte se pridružiti masi. Razmislite šta vi želite, i šta mislite da bi bilo dobro za vas konkretno”, savetuje Vajzman.

Idite korak po korak

Ambicija je sjajna stvar. Ali, ako ciljate suviše visoko suviše brzo, već ste na prečici ka neuspehu. “Razložite svoj put ka cilju na seriju malih koraka, fokusirajući se na svaki od njih, pojedinačno. Neka ti ‘mini-ciljevi’ budu konkretni, merljivi i vremenski određeni”, kaže Vajzman za IFLScience.

“Obnarodujte” svoju odluku

“Ako svoj plan podelite sa članovima porodice i prijateljima, imaćete podršku ako se pokolebate”, objašnjava on. I biće vas malčice sramota da odustanete pre nego što ste stvarno i pokušali.

Održavajte motivaciju “na visini”

Odluke o tome da budemo bolji po bilo kom pitanju su životne, nisu samo “novogodišnje”. “Redovno podsećajte sebe na ono što ste zacrtali, ali razmišljajte i o tome zašto je odluka koju ste doneli dobra i važna za vas”, savetuje Vajzman.

Nagradite se

“Svaki put kad ispunite neki mali plan koji vas vodi ka konačnom cilju, nagradite sebe nečim u čemu uživate. To će vas održati motivisanim, jer ćete imati jasnu svest o progresu.”

Vodite beleške

Nemojte zaboraviti da povremeno zabeležite napredak, i da zapišete šta je sledeće što želite da postignete. “Neka vaši planovi i napredak budu jasno vidljivi. Vodite dnevnik, ili kačite sebi ceduljice na neko vidno mesto, da vas podsećaju koliko ste toga već uradili”, kaže Vajzman.

I na kraju, ali ne i najmanje važno…
Normalno je da ponekad posustanete

OK, odlučili ste da se hranite zdravije 2019. I eto vas, jedete treće parče čokoladne torte, a još ni januar nije čestito počeo. Ali, i to je u redu. “Očekujte da se povremeno vratite starim navikama”, kaže Vajzman. “Svaki korak unazad posmatrajte kao jedan trenutak, i nemojte da vam to bude izgovor da odustanete.”

(mondo.rs/pixabay)

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close