Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Ne jedete sladoled zimi? Možda biste ipak trebali!

Domaći sladoled od malina

Treba li jesti sladoled zimi? Možda bi ipak trebalo, a posebno ako vas boli grlo!

 

Rasprostranjeno je mišljenje da je sladoled uzročnik upale grle. Iako su mnoga istraživanja do sada pokazala i dokazala suprotno, da je konzumacija sladoleda blagotovornija zimi nego leti, roditelji i dalje izbegavaju da mališanima kupuju ovu poslaticu tokom hladnih meseci. Evo zašto je sladoled dobar za vas i vašu decu tokom zime.

U najvećem broju slučajeva upala grla prouzrokovana je virusom ili bakterijama. Kako je lečiti?

Pored preporučene terapije od strane doktora, ishrane koja mora da obiluje vitaminom C, nova istraživanja pokazuju da određene namirnice ublažavaju bol i osećaj iritacije u grlu – među tim namirnica je i sladoled. 

“Konzumacija sladoleda ima višestruko pozitivno dejstvo – deluje antizapaljenski, hladnoća sprečava množenje mikrorganizama i bakterija u usnoj duplji, smanjuje bolnu osetljivost sluznice što se objašnjava lokalnim delovanjem hladnoće, a preporučuje se iz istih razloga i kod upale krajnika”, izjavila je dr pedijatar Tanja Vukomanović.

Iako je zastupljeno mišljenje da je baš sladoled uzročnik prehlade, da njegova konzumacija može da pogorša upalu, zapušenje nosa i da izazove probleme sa disajnim organima, nauka dokazuje suprotno.

U akademskom članku objavljenom u Institute for Clinical Systems Improvement jedan od načina “kućnog” lečenja upale je urpavo konzumacija hladnih poslastica, pre svega sladoleda i tečnosti. Za smirivanje neprijatnog osećaja i bola u grlu slobodno možete posegnuti za sladoledom, on će imati blagotvoran uticaj ne samo na grlo, već i na vaše raspoloženje.

(mondo.rs/seriuseats)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia