Booking.com
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti

Saveti za što lakši prelazak na zimsko računanje vremena!

Možemo da utičemo na proces biološkog starenja?

Promene u računanju vremena odvijaju se dva puta godišnje – u martu i u oktobru. U nedelju 28. oktobra prešli smo na zimsko računanje vremena i tom prilikom dobili jedan, dodatni sat sna. Ipak, ljudi se teško navikavaju na ove promene. Zato donosimo nekoliko saveta za lakši prelazak na zimsko računanje vremena.


 

Naučne studije su pokazale da ova promena remeti naš bioritam i to u većoj meri nego džetleg, iako se na prvi pogled ne čini tako. U narednom periodu, mrak će padati sat vremena ranije, što podrazumeva našu manju izloženost sunčevoj svetlosti i može nepovoljno da se odrazi na raspoloženje, nivo energije, apetit, pa čak i san.

Da biste ublažili nepovoljne propratne efekte prelaska na zimsko vreme, pokušajte da se tokom dana što više krećete i da koristite svaki slobodan trenutak da izađete na svež vazduh i sunce. Takođe, da bi se organizam lakše prilagodio na promenu sezona jedite više voća i povrća, mahunarki i integralnih žitarica, kao i namirnica bogatih “dobrim” mastima poput orašastih plodova i ribe (skuša, pastrmka, tunjevina, losos).

Potrudite se i da noću dovoljno spavate – predveče izbegavajte stimulanse poput kafe, crnog i zelenog čaja, koka-kole i alkoholnih pića, zbog kojih nam je uveče teže da zaspimo i češće se budimo tokom noći. Uveče takođe izbegavajte prženu i uopšte masniju hranu kao i crveno meso i proste šećere. S druge strane, za večeru su preporučljivi složeni ugljeni hidrati poput krompira, pirinča i testenine.

(doktor.rs)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia