Lifestyle Zanimljivosti

Zašto nikada ne treba imati paran broj tetovaža?

Zašto nikada ne treba imati paran broj tetovaža?

Ukoliko se tetovirate, da li ste se ikada zapitali koliko tetovaža smete imati? Naime, postoji verovanje da na telu nikada ne treba imati paran broj tetovaža. Radi se o sujeverju koje je nastalo iz običaja mornara sa početka 18. veka.


 

Posadi koja je u 18. veku otišla na ostrva Pacifika, dopala se tipična umetnost tetoviranja, te su je vratili na Stari kontinent, gde ju je u srednjem veku crkva zabranila. Među mornarima je postalo uobičajeno da tetoviraju amajlije kako bi se zaštitili tokom dugih plovidbi. Praksa je bila da urade jednu uoči putovanja, a jednu kada stignu na odredište. Treća se tetovirala kada bi se vratili živi i zdravi. Ovima se dodavala još jedna tetovaža u slučaju novog putovanja, peta po povratku kući.

Imati paran broj tetovaža značilo je biti daleko od kuće, dok je neparan broj istih značio da je osoba na sigurnom, sa porodicom. Tradicija „neparnih” tetovaža kasnije se raširila i izvan pomorskih okvira, a i danas je mnogi poštuju, čak i ako se radi o dodavanju samo jedne tačkice na nekom skrivenom delu tela.

Tetovaže mornara čak i danas mogu imati tačno određeno značenje. Tako, ako neko ima zmaja, znači da je bio u Kini, dok kornjača sa druge strane znači da je mornar prešao ekvator. Čak i Popaj kao pravi mornar ima tetovažu: sidro na podlaktici. Na podlaktici je jednu imao i Vinston Čerčil, kao i drugi poznati državnici, od Frenklina Delana Ruzvelta do Džordža Šulca, državnog sekretara za vreme Reganovog mandata.

Na kraju imamo jednu preporuku za vas. Ukoliko nameravate da se tetovirate, obratite se ozbiljnom i savesnom majstoru. Jedna studija Univerziteta u Regensburgu u Nemačkoj, otkrila je da među 14 najčešće korišćenih crnih pigmenata ima nekih toksičnih koji mogu oštetiti ćelije.

(REDINFOPORTAL)

Loading...

Video nedelje

Magla Bend & Natasa Bekvalac - Neprijatelj

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA