Booking.com
Lepota i zdravlje News Saveti

Ovih 5 izvora masnoće trebali biste jesti češće!

Ovih 5 izvora masnoće trebali biste jesti češće!

 

Namirnice uzgojene bez pesticida i drugih štetnih sastojaka imaju više hranjivih sastojaka, te su bolje za zdravlje pojedinca. Organska slanina je, na primer, bogata kolinom.


 

  1. Organska slanina

Visokokvalitetna slanina koja je dobivena od organski uzgojenog mesa puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, te cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje teskobu, kaže nutricionista Eli Miler. Da biste uživali u blagodatima slanine, važno je odabrati proizvod napravljen od lokalno uzgojenog mesa bez nitrata, hormona rasta i antibiotika.

  1. Organski puter

Nutricionistički gledano, puter je mnogo zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a naročito ako dolazi od organskog mleka. Ovakve mlečne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže telu da iskoristi kalcijum na pravilan način, kaže nutricionista Laura Šoenfeld.

Naravno, ona poboljšava okus druge hrane, a pripremljena s povrćem olakšava apsorpciju njihovih nutrijenata.

  1. Avokado

Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i prehrambenim vlaknima koja uravnotežuje hormone u organizmu i pojačava zdravlje probave. Također se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vežbanja jer sadrži kalijum, kaže Eli Miler.

Ova “mesnata“ voćka se obično koristi za pripremu ukusnih namaza, ali se može dodavati i raznim salatama, ili posluživati uz pečena jaja i slično.

  1. Žumance

Preskočite omlet od belanjaka i prigrlite žumanca. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je neverojatan izvor vitamina A, B i selena. Žumanci dobiveni od organskih jaja imaju više vitamina D i karotenoida koji žumanjcima daje narančastu boju, ističe Šoenfeld.

  1. Tamna čokolada

Istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu zaštititi srce i krvne sudove. Potrebno je uneti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unapredilo zdravlje srca

To se može postići s dve kašike kakaa ili 50 grama tamne čokolade s najmanje 70 do 80 odsto kakaa, tvrdi nutricionista Dženifer Mekdaniels, koja ga obično dodaje jutarnjoj zobenoj kaši.

Pripazite i kupujte prirodni kakao prah jer on sadrži veću količinu flavonoida.

Savet plus

Lanene i čia semenke su biljni izvori omega 3 masnih kiselina koje smanjuju upalne procese u telu. Uz to sadrže prehrambena vlakna koja snižavaju krvni pritisak te unapređuju zdravlje srca i krvnih sudova. Najbolje je njima započeti dan – dodati ih zobenoj kaši, smoothiejima, jogurtima i sličnim jelima.

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia