Booking.com
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti Zanimljivosti

Lekari: Suplementi su bacanje para!

vitamini

Odavno se vode diskusije o tome koliko su suplementi bitni i dobri za zdravlje. Evo šta kažu lekari o suplementima – zašto su u većini slučajeva bacanje para, kada ih eventualno treba koristiti i šta može da ih zameni.


Riblje ulje, vitamin D, novi lekovi i nove smernice o holesterolu – vesti su sa konferencije Američkog udruženja za srce (AHA) i Američkog koledža za kardiologiju o istraživanjima koja ukuzaju šta sprečava srčani udar i druge probleme, a šta ne.

Kako je objavljeno posle konferencije, dodaci hrani u tabletama i kapsulama – “dijetetski suplementi” su uglavnom promašeni, “ne bacajte pare na tu modu” – zaključili su lekari koji kao osnovu zdravlja preporučuju prirodnu hranu i uravnoteženu ishranu. Tek ako to nije dovoljno, savetuju dodavanje vitaminskih ili tableta minerala, ali ne na svoju ruku, već samo po preporuci lekara, individualno, samo onom pacijentu kome to treba.

Uostalom, objasnili su, “suplementi su, kako im naziv ukazuje, dopuna, a ne zamena za vitamine i minerale u hrani koja je najbolja osnova zdravlja”, rekla je Peni Kris-Eterton, doktorka medicinskih nauka i istraživačica, profesorka Državnog koledža Pensilvanije.

Tako, recimo, lekari su na konferenciji još jednom potvrdili da umesto vitamina D kao suplementa, treba dvaput nedeljno jesti masniju vrstu ribe, ili bar uzimati riblje ulje koje se u istraživanjima među srčanim bolesnicima pokazalo bolje od suplemenata.

Do tih i drugih zaključaka odobrenih na konferenciji, došli su autori – lekari od kojih nijedan nije u finansijskoj vezi s proizvođačima lekova, podvlači agencija AP.

Dve velike studije predstavljene na konferenciji dale su mešovite rezultate o ribljem ulju ili omega-3 masnim kiselinama. Postoje i različite vrste, uključujući EPA i DHA.

U studiji među 26.000 zdravih ljudi, jedan gram dnevno kombinacije EPA/DHA, što je doza i što su vrste u mnogim dodacima za ishranu, suplementima, nije pokazala jasnu mogućnost smanjenja rizika od problema sa srcem ili raka.

Ali, druga studija kojom je testirana količina od četiri grama dnevno koncentrisane EPA, otkrila je da su time smanjeni problemi srca osoba sa većim rizikom zbog visokih triglicerida – vrste masti u krvi.

Prva studija, o uticaju manje količine ribljeg ulja na opštu populaciju, obuhvatila je i uticaj vitamina D, jednog od najpopularnijih suplemenata, i utvrdila da on nije smanjio rizik od raka ili problema sa srcem.

“Moramo prihvatiti da je taj test bio dobar i da vitamin D kao suplement nema tu vrednost koja mu se pripisuje”, rekla je doktorka Džejn Armitadž sa britanskog Univerziteta u Oksfordu. “Mi ne vidimo nikakvu korist od njega”.

Ne bacajte novac na te dodatke koji nisu dobro regulisani i imaju različit kvalitet”, rekao je doktor Dipak Bat iz Ženske bolnice u Bostonu.

Sve to se navodi u uputstvim Udruženja za srce i Američkog koledža za kardiologiju, koja su odobrile i druge grupe lekara.

(mondo.rs)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia